I S T O R I A
LAZAR BAROGA
Considerat creatorul scolii romanesti moderne de haltere, dar si un etalon pentru acest sport in intreaga lume. Si-a daruit intreaga viata halterofiliei, mai intai ca sportiv binecunoscut, apoi ca lider al Federatiei Romane de Haltere, al carei secretar general a fost timp de peste 33 de ani !), intre 1964 – 2000. De-a lungul prodigioasei sale cariere, a format si perfectionat numerosi specialisti, lucrand la dezvoltarea bazelor teoretice ale disciplinei. Autor al 20 de carti, numeroase brosuri, comunicari stiintifice, articole de specialitate. Faimosul om de sport, tehnicianul de notorietate, profesorul mult respectat, OMUL adevarat Lazar Baroga s-a stins chiar in locul in care si-a petrecut cel mai mult timp, cu bucurii si tristeti sala de antrenament…
NICU VLAD
A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat mai multe medalii: de aur în 1984 la Los Angeles, argint în 1988 la Seul și bronz în 1996 la Atlanta; la Jocurile Olimpice din 1992 (Barcelona) s-a clasat pe locul IV. Cariera sa de excepție este descrisă și de cele 43 de medalii obținute la Campionatele Mondiale, dintre acestea 14 fiind de aur, 25 de medalii olimpice și europene; de menționat este și faptul că a doborât două recorduri mondiale.
După retragere, a fost antrenor, iar din 2001 este Președinte al Federației Române de Haltere, membru în Comitetul Executiv al Federației Europene. A fost membru în Comisia Tehnică a Federației Internaționale de Haltere și în 2009 a devenit vicepreședinte al Federației Internaționale de Haltere.
Nicu Vlad este creditat ca fiind cel mai bun halterofil român din toate timpurile, pentru ridicarea de 412,5 kg la mondialele din 1989 de la Atena.
În lumea culturismului, un anumit tip de îndreptări cu bara, poartă denumirea de „Romanian Deadlift” (RDL). Această denumire a apărut după ce, la participarea la concursuri mondiale, în sala de antrenamente, Nicu Vlad a fost văzut făcând acest tip de exercițiu
GHEORGHE GOSPODINOV
Fiul unuia dintre “pionerii” acestui sport ramane pentru toti, pe buna dreptate, “omul care l-a descoperit pe Nicu”. Dar continuatorul tatalui sau Pavel a mai fost si un sportiv care obtinea prima sa medalie la 15 ani si devenea campion …sub bombe, la propriu, in 1945. A concurat pana la 33 de ani, cand a devenit antrenor. Unul care, pe langa marea pasiune, a pus pricepere, chiar har.
STEFAN ACHIM
Timp de 30 de ani a fost antrenor al echipei Clubului CCA Steaua și timp de peste 15 ani antrenor al lotului național. Astfel, Ștefan Achim a avut o mare însemnătate în peisajul sportului român și o contribuție importantă la afirmarea halterofililor români. Printre recordmenii europeni, mondiali și olimpici antrenați de Ștefan Achim se numără Nicu Vlad (autor a 3 recorduri olimpice), Fitzi Balas, Dragomir Cioroslan, Virgil Dociu, Vasile Groapa. A fost cel dintâi sportiv român care a folosit procedeul tehnic de ridicare denumit „hochei”
NICOLAE AMZUICA
Absolvent al Institutului de Cultura Fizica din Sankt Petersburg, a practicat gimnastica, dar s-a specializat in haltere. Pregatit de Stefan Petrescu, a fost component al lotului national, devenind apoi antrenor la clubul Viitorul.